Waar – Wat – Yoruba?

Je hebt misschien nog nooit gehoord van Yorùbá. Of wel, maar wat weet je nou ècht? Met dit project kijken we naar een aantal hele specifieke aspecten binnen de Yorùbá cultuur. Maar eerst een aantal korte feiten ter introductie.

Feit is Fictie is de werktitel van een nieuw filmproject momenteel in ontwikkeling. Op zoek naar een ander perspectief, kijkt filmmaker Juul van der Laan met Sophie Oluwole naar een pre-koloniale filosofie. Lees hier meer.

Geografie

De Yorùbá zijn een volk met hun oorsprong in West-Afrika. Omdat de meeste Afrikaanse landen door machtige vreemdelingen verdeeld zijn met een lineaal, kun je zien dat Yorùbáland zich uitstrekt van Zuid-West Nigeria door Benin tot in Togo. Het land wordt eigenlijk Ilè Yorùbá genoemd in Yorùbá. Want zo noem je ook de taal die er gesproken wordt. Je kunt zelfs googlen in Yorùbá.

Toen ik Prof. Sophie Oluwole in December vorig jaar bezocht, reisden we door de staat Osun (jahoor, ga je gang, kijk of je het kan vinden op de kaart!). Het is een regio in Zuid-West Nigeria die erg belangrijk is voor de Yorùbá cultuur. We bezochten er het hof van de Koning in de hoofdstad Ifẹ̀. Volgens de verhalen is deze stad ook de plek waar hun filosofie oorspronkelijk vandaan komt. Dan heb ik het over ja-ren voor Christus, in de oudheid. De schatting is zo rond 500 v.Chr.

King’s court

Volgende week:

Onder de steen

Volg ons

Je kunt de blog volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van deze film.

Ook kun je instagram volgen voor een visueel verslag, of vind ons leuk op facebook om ons aan je nieuwsoverzicht te koppelen.