Onder de steen

Mijn eerste uitstapje met professor Sophie was naar de stad Abeokuta. Namen hebben in Yorùbá altijd een betekenis: “Abeokuta” betekent “onder de steen”.

Feit is Fictie is de werktitel van een nieuw filmproject momenteel in ontwikkeling. Op zoek naar een ander perspectief, kijkt filmmaker Juul van der Laan met Sophie Oluwole naar een pre-koloniale filosofie. Lees hier meer.

Waardering

Er zit een historisch verhaal achter deze naam. Tijdens de Egba oorlog, ver in het verleden, kon het Yorùbá volk overleven omdat ze schuil konden vinden onder een enorme steen. (Wist-je-dat: Het leger van de vijand volledig uit vrouwen bestond?) Uit waardering wordt de immense steen tot vandaag de dag nog vereerd. Een altaar werd er gebouwd met dit doel. Ik vond het bewonderingswaardig om te zien hoe een natuurlijk object diep gerespecteerd werd. Maar waarom ook niet? De steen heeft geholpen.

Olumo Rock, de steen in Abeokuta

Bezienswaardigheid

Een andere reden voor de bekendheid van Abeokuta als stad en nationaal toeristisch oord, is het feit dat de huidige president hier opgegroeid is. Met onder andere als resultaat: perfecte wegen naar de stad en een lift bij de steen. Voor als je niet wil klimmen. Ik moet wel zeggen, op eigen risico, want de stroom ligt er nogal vaak uit…

 

Wat me verbaasde tijdens de rondleiding, was hoe trots de vestiging van de eerste kerk en moskee in de stad vernoemd werden bij deze historische Yorùbá tentoonstelling. Ik denk dan maar dat dingen elkaar uiteindelijk niet hoeven uitsluiten.

Volgende week:

“Beïnvloed door de Islam en het Christendom, is de Yoruba er eerder to geneigd om Ifa af te wijzen als kwakzalverij of afgoderij.” – Dr. A. Emanuel

Volg ons

Je kunt de blog volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van deze film.

Ook kun je instagram volgen voor een visueel verslag, of vind ons leuk op facebook om ons aan je nieuwsoverzicht te koppelen.