Schelpengeld

Omdat Nigeria niet zoveel buitenlandse toeristen ontvangt, was het moeilijk om geld op te nemen bij de bank met mijn internationale pas. Op een enkeling na, accepteerden ze het gewoonweg niet. De geldwisselaar in Nederland kon me ook al geen Nigeriaanse Nairas geven. Een zeer ongewone vraag denk ik dan? Ik dacht dat we tegenwoordig alles online konden bestellen.

Feit is Fictie is de werktitel van een nieuw filmproject momenteel in ontwikkeling. Op zoek naar een ander perspectief, kijkt filmmaker Juul van der Laan met Sophie Oluwole naar een pre-koloniale filosofie. Lees hier meer.

Terug

Misschien moeten we terug naar de tijd waarin iedereen gewoon nog betaalde met schelpen. Schelpengeld. Ik herkende ze uit een herinnering: zo’n toeristen armbandje dat ik gekocht had van mijn zakgeld (in guldens toen nog). Met mijn familie was ik op een markt in Frankrijk tijdens de zomervakantie. Ik denk dat het rond 2000 (n.Chr.) was.
Flash forward naar Nigeria vorig jaar. Ik zag een babalawo ze gebruiken tijdens een Ifa sessie. Er werd aan me uitgelegd dat het vroeger gebruikt werd als geld.

Overal schelpen

Wat blijkt, de meeste landen en culturen gebruikte dit schelpengeld vroeger als officiële valuta. Er was zelfs een tijd waarin sommige Westerse landen het gebruikte. Om slaven in Afrika te kopen dan. Totdat de koloniale regeringen besloten dat het niet voordelig genoeg was voor hun handel. Toen werden munten geïntroduceerd in Afrika.

Waarde

Fast forward (a.u.b.) naar het heden. Schelpengeld is nog steeds aanwezig in traditionele settings. Maar nu samen met de moderne Nairas. Uiteraard is waardevolle valuta nodig voor een goede “voorspelling”.

Volgende week:

Voorspelling? – jaja

Volg ons

Je kunt de blog volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van deze film.