Divinatie Een Woord

Divinatie komt oorspronkelijk van het Latijn divinationem. Het wordt gedefinieerd als “voorzien, voorspellen” Het is ook verbonden met de betekenis van divinare, wat letterlijk “geinspireerd worden door een god”, “raden” en “opmaken uit bovennatuurlijk inzicht”.

Feit is Fictie is de werktitel van een nieuw filmproject momenteel in ontwikkeling. Op zoek naar een ander perspectief, kijkt filmmaker Juul van der Laan met Sophie Oluwole naar een pre-koloniale filosofie. Lees hier meer.

Ifa Divinatie, Zo Wordt Het Nu Genoemd

Er zijn inderdaad kans en waarschijnlijkheid bij betrokken, wat te maken heeft met het ‘raden’. Maar wat betreft ‘bovennatuurlijk’, zie ik niet zo goed wat er zo ‘boven’ aan is. Zoals ik het zie, komt er vooral wat wiskunde bij kijken. Dat is best ‘natuurlijk’. We gebruiken wiskunde continu voor giswerk.

De Toekomst

Het Ifa systeem is niet bedacht om de toekomst te voorspellen. Ik heb begrepen dat het er is om suggesties voor te dragen: wat te doen als je iets wil voorkomen, of juist wil dat er iets gebeurt. Dat betekent eigenlijk dus dat je zelf je eigen toekomst in de hand hebt. Je kunt het systeem hierbij raadplegen voor advies.

Oh God

De rol van god hierin valt te bediscussiëren. Want wat betekent “god” eigenlijk? Het schijnt afkomstig te zijn van een oud Germaans woord. Fun fact: Het woord was ooit onzijdig. Toen het Christendom om de hoek kwam kijken, werd het een mannelijk woord. Als het concept achter ‘god’ zo geladen is met culturele referenties, kun je een andere cultuur dan wel interpreteren via zo’n definitie?

Volgende keer

Al het goede is goed mits juist gedoseerd: De frequentie van blogposts wordt even omlaag geschroefd. Op het moment ben ik heel druk met scriptschrijven, vandaar!
Je kunt je altijd inschrijven voor de nieuwsbrief, mocht je absoluut niets willen missen.