Ik introduceer: Afùwàpẹ́

Tumtadumtadum… Ik presenteer de trailer van Afùwàpẹ́

Als je ons al volgde op instagram, heb je ons wellicht hard zien werken achter de schermen. Alsniet, geen zorgen je bent zo weer bijgescrolld.

(psst als je een shortcut naar de video wil, scroll dan naar beneden ; )

Afùwàpẹ́ is vele dingen tegelijkertijd. Het is een korte film. Maar het is ook een teaser – nieuwsgierigmakend. Maar nog meer dan dat is het een proloog voor de lange film die ik aan het ontwikkelen ben. Dit alles gebeurt onder de Engelse werktitel: “Binary Tales // Fact is Fiction“. Zo’n project is een enorme uitdaging en ik leer dat ik alle support nodig heb die ik kan krijgen. Maar, het is het sowieso waard.

Tot zover heeft het proces al veel mensen samengebracht. Het heeft gesprekken op gang gebracht. En nog belangrijker: Het heeft mensen dingen laten zien die ze nog niet wisten. Dit is natuurlijk superleuk, maar waar heb je het over? Zou je kunnen denken. Goed punt.

Oke, dus: Het begon allemaal toen ik Sophie Olúwọlé ontmoette in 2017. Ze was een Nigeriaanse filosoof pur sang. Met directe taal en heldere redenering, beitelde ze bedachtzaam door de vastgestelde ideeën rondom “Filosofie”. En de monopoly die erop geclaimd is. Terwijl ze opgroeide, werd gezegd dat Afrikaanse filosofie niet bestond. Maar, zoals ze met haar werk aantoonde, is dit onzin.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat ik over haar spreek in de verleden tijd. Dat komt omdat ze helaas overleden is in 2018. Het nieuws bereikte mij als het ware een schokgolf. Ik had haar eind 2017 opgezocht in Nigeria om samen dit film project op te zetten. Gelukkig had ik mijn camera meegenomen toen ze me meenam op een toer door Yorùbáland. We hebben best wat interviews opgenomen gedurende die dagen. Ik voel een sterke drang om het werk dat we samen begonnen, voort te zetten. Ze is een van die weinige personen, die daadwerkelijk iets waardevols te zeggen heeft.

Ze is zo’n ontzettende inspiratie als een felle bevrager van de status quo. Niet alleen voor de Yorùbá, of mensen uit Afrika in het algemeen, maar voor ons allemaal.

Ik adapteerde een aantal originele filosofische werken uit Ifá voor film, gebaseerd op haar werk. Door gebruik te maken van de interviews die we opnamen, gidst zo ons door het verhaal. Het verhaal van een klassieke Nigeriaanse filosoof die verkeerd de geschiedenis in vertaald is als godheid. De naam van deze filosoof is Ọ̀rúnmìlà. Zijn mythologische zoon Afùwàpẹ́ wil erachter komen wat er is gebeurd.

Er is een boek van Sophie Olúwọlé gepubliceerd in het Nederlands waarin ze Ọ̀rúnmìlà met Socrates vergelijkt en haar werk toelicht.

Terug naar vandaag. Een tipje van de sluier. Maar eerst:

Vind je dit ook een belangrijk verhaal? Wil je meer zien? Laat jouw support zien door ons te volgen op instagram en ons te liken op vimeo.
Hoe meer volgers, hoe meer wij investeerders en de ‘poortwachters’ van deze wereld kunnen laten zien dat jullie, ons welwillende publiek, deze film gemaakt willen zien worden.

Nu zonder verder oponthoud, presenteer ik jullie de trailer van Afùwàpẹ́:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *